Haugesund Sparebank Magasinsponsor

– Vi gjør det fordi det er gøy

Kaffekoppen, praten og de humørfylte kommentarene er en vesentlig del av dugnadsgjengens treff. Fra venstre: Magnus Bua, Svein Olav Underhaug, Arne Lie, Ole A. Glette, Hans Høie, Svein Våge, Finn Nistad jr og Atle Sternhoff. Ole Østrem er også med i gjengen, men er ikke med på bildet. Foto: Eva M. Sternhoff

Møt dugnadsgjengen. Yngre veteraner fulle av arbeidslyst, klubbfølelse og sans for sosiale treffpunkt.

En gjeng som har det gøy sammen, og som synes det er fint å ta vare på klubbens eiendom. Slik presenterer de seg, dugnadsgjengen som står på for Vards hus og hall hver tirsdag. De er i alderen 63 til 69 år, og du finner dem på Vardhuset hver tirsdag fra klokken 10 til 14.

Hendige

– Alle disse har M i sløyd. Det har ikke jeg, sier Hans Høie.

Rundt ham sitter og står en gjeng blide karer i 60-årene. Hendige menn, flere av dem med utdanning i håndverkerfag som elektro og blikkenslager, en halvproff snekker. Resten vet bak-fram på både hammer og drill, og svinger malerpensler uten å klage.

Organiseringen tar Hans Høie seg av. Eller «Excel», som er kallenavnet de har gitt ham. Om den tidligere keeperen ikke er så hendig, er han til gjengjeld en kløpper i organisering. På lister, laget i Excel, er jobber ført opp. Prioriterte oppgaver, utførte oppgaver, planlagte oppgaver. Prosjekter og vedlikehold. I sirlige kolonner, med kommentarer som «Rolf K har kontakt med T. Haugen». «Kjøpe inn maling. Bomull, sparkel». «Modifisere eksisterende hyller».

Eldre veteraner

I spissen for dugnadskomiteen er Atle Sternhoff. Det er han som har samlet gjengen denne dagen, så vi kan få spurt om hvorfor de gjør dette.

– Egentlig har han gitt oss sommerferie nå, sier en av de arbeidsvillige, mens trakteren jobber med en ny kanne kaffe. Når de nå først er her, har Atle en oppgave til dem:

– Tre dører skal fikses, så vi tar det i dag, sier dugnadslederen som fikk Innsatspokalen for 2018.

Før var Vards superduo Reidun og Rolf (Kronstad Johnsen) nesten alene om å holde huset i orden. De fylte nettopp 75, og er så absolutt «still going strong». Men rekruttering er som kjent viktig i idretten, så det var helt som det bør være at gjengen av yngre old boys kom med for fullt. De to som feier og steller i Vardhallen hver mandag, Sigve Lillenes og Harald Bersaas, har for øvrig begge passert 80. Karrieren er lang for dugnadsarbeidere.

– Vardhallen, sier de når vi spør hva som var den virkelig store jobben. Da den skulle males, var alle med, yngre old boys, de eldre veteranene, foreldre fra ungdomsavdelingens Vard-spillere. Å male den enorme hallen, krever mange arbeidstimer.

– Hans organiserte på glimrende vis, og sprang omkring og passet på å jage folk opp i stigene, sier Atle.

Når boligmessen nærmer seg, legges det gulv over kunstgraset i Vardhallen. Få gjør det så kjapt som Vard-gjengen. Ellers går det i maling og pussing, de har lagt ny parkett i gangen på Vardhuset, malt kontorer og pusset opp gangen på loftet, der det ikke var gjort særlig siden 1978.

– Med all den aktivitet som er her hver uke, er det jo en voldsom slitasje på eiendommene, sier Atle.

 

Typisk oppgave for dugnadsgjengen: En dør må fikses. Atle Sternhoff (t.v.) og Arne Lie justerte en av Vardhallens dører før de tok sommerpause. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

Behov

– I vår alder, begynner Svein Olav Underhaug, og spenningen stiger. Hva er det han skal snakke om nå?

– I vår alder har vi stort behov for sosiale arenaer, fortsetter pensjonisten.

På Vardhuset møter de likesinnede, noen med fortid i den røde drakten, men aller mest fra styrer og utvalg. Som Underhaug sier: De fleste av oss har hatt vår beste karriere i det administrative. Noen har spilt ungdomsfotball sammen. Mens dommer Ole A. Glette og tidligere keeper Hans Høie har vært med på en del på fotballbaner også.

– Det er nå vi har toppen av karrieren, sier Arne Lie.

De er skjønt enige om at det er en viktig funksjon i en idrettsklubb, dette å være en sosial møteplass. Og de har plass til flere, både i den yngre pensjonist-dugnadsgjengen – der vi må skynde oss å nevne at Magnus Bua og Finn Nistad ikke er pensjonister ennå – og i gjengen som hver mandag går tur i Djupadalen. Det er fullt mulig å møte opp for å bare være med på kaffepraten på mandagene.

En gave

De har mellom 500 og 1000 dugnadstimer bak seg det siste året. Nå tar de ferie. Men stiller opp om det skjer noe, som å fikse en dør som plutselig ble tatt av vinden.

Dessuten skal de prate om den forrige A-kampen og nytt om gamle kjente. Den tirsdagen vi var innom, var det stor enighet om at de tre poengene Djerv 1919 fikk var å regne som en gave til naboens hundreårsjubileum.

 

c-laget-4

← Indielaget Vard C – en kjærlighetshistorie om fotball.

Jentene stormer fram som aldri før i Sportsklubben Vard Haugesund. Her ser vi herlige jenter fra J13 og det nye satsingslaget med innvandrerjenter.

Jentene stormer fram i Vard →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring