Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Indielaget Vard C – en kjærlighetshistorie om fotball.

Vi befinner oss på Gymnasbane 6 en tirsdags ettermiddag i mai, langt borte fra glamouren man finner på Haugesund stadion. Solen er i ferd med å gå ned, og vi gjør oss klare for oppgjøret mellom Vard 3 og Moster i den lokale 6. divisjonen.

Kjært barn har mange navn, og laget vil vekselvis bli kalt Vard 3, Vard C og C-laget gjennom denne teksten. Det var indierocker Per Steinar Lie som kom opp med navnet Indielaget, trolig etter en kamp mot Kolnes. Navnet passer bra på et rufsete og ustrukturert mosjonistlag.

“Det er her man får de ekte fotballopplevelsene”, sier Ørjan Warvik, primus motor for mosjonistene på Vard C for åttende sesongen på rad. “Det startet med at Svein Inge og Svein Terje (Egeland og Warvik. Svein Terje er Ørjans storebror, red.anm.) dro meg med på trening i 2004. Siden har jeg vært med, og i 2012 ble hovedansvaret mitt.”

Vard starter kampen mot Moster best, og etter 5 minutter tar Vard ledelsen ved Espen Helgeland, etter sterkt forarbeid av den gamle midtbaneeleganten Rune Thuestad (316 A-kamper for Vard).

Med seg på sidelinjen i dag har han den kjente Vardpatrioten Eivind Nygaard. Eivind har vært med fra starten til C-laget i 98, og hjelper oss med å få på plass de historiske fakta. Laget ble startet i 1998, etter et intiativ fra blant andre Tore Lund, Helge Toft og Espen Løvvik. Sesongen 2002 var denne generasjonen mosjonister på vei bort fra byen, og det ble problemer med å skaffe nok spillere. Dette har vært et tidvis gjentakende problem, og laget ble lagt ned. Heldigvis dukket det opp nye ildsjer, og undertegnede og Kjetil Eide fikk samlet sammen et nytt manskap, bestående av en ny generasjon mosjonister i tide til sesongstart i 2003. Siden har laget holdt det gående i den lokale 6. og 7. divisjonen.

Ørjan og Eivind Nygaard, som har vært med siden starten, innser at Moster har snudd kampen. I midten står Carlos Romero Oviol. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

Warvik har ikke tall på hvor mange som har vært med i løpet av disse årene, men han vil anslå hvertfall 150. “Vi er en arena for mangfold og spilleglede, og det er inspirerende at vi har kunnet være Vardmodellens forlengede arm. Spillere fra 10-15 nasjoner har fått prøve seg på laget, som har blitt et tilbud for de som er for gamle for å delta i barne- og ungdomsfotballen gjennom Vardmodellens tradisjonelle tilbud.

«Vi har vært en integreringsarena for tilflyttere fra resten av landet også”, humrer han, «Vi har hvertfall integrert en bergenser og en sunnmøring.»

Laget har også fungert som et bindeledd mellom juniorer i klubben som har ønsket å trappe ned, og eldre mosjonister. I 2017 slo C-laget og Old boys-laget seg sammen, og det gjorde denne bindingen enda sterkere. I tillegg til Rune Thuestad, som var med på kampen denne kvelden, deltar også Per Morten Sønstabø (407 A-kamper for Vard), Espen Severeide (tidligere A-lagsspiller, nå assistenttrener) og Reidar O. Dommersnes (393 A-kamper for Vard) jevnlig. Warvik synes det er himla inspirerende å ha en så sammensatt gjeng på trening.

Selv har han trappet ned på den aktive spillingen, men bidrar på trening og i kamp dersom det er nødvendig. “Jeg har alltid skoene i bagen, vet aldri når jeg må inn og bidra.”

Alle som har vært på Gymnasbanene vet at det tidvis kan være et utrivelig sted, og temperaturen nærmer seg frysepunktet da Moster på kort tid snur kampen i sin favør. “En del av meg dør hver gang vi slipper inn et mål”, sier Warvik.

Heldigvis husker jeg så dårlig at jeg starter på ny frisk til neste kamp.

Det er én kamp han ikke glemmer. Et høydramatisk oppgjør mot Kolnes for noen år tilbake. Vard startet kampen med et ungt og friskt lag, men lå bak med 3-1 til pause. Før Ørjan rakk å gjøre endringer satt Kolnes to baller til i nettet, og på stillingen 5-1 virket det meste kjørt. Inn kom de tre ringrevene Per Steinar Lie (Vard, Undergrunnen og Low Frequency in Stereo), Kjell Sture Jensen (Årstad, Fana, Eik Tønsberg, Vålerengen, FK Haugesund, Vard) og Eivind Nygaard (Vard). På utrolig vis klarte Vard å snu kampen til 5-6 i sitt favør, men på overtid utlignet Kolnes. Dramaet stoppet ikke der, og med kampens siste spark på ballen klarte Eivind å avgjøre kampen for Vard. Seier 7-6, i en kamp som går inn i evigheten.

Gjengen på C-laget bidrar ikke bare på fotballbanen for klubben, de er også en viktig bidragsytere når behovet for dugnad melder seg. De er trolig blandt landets flinkeste til å montere messevegger før boligmessen, og har etterhvert utviklet spesialkompetanse på å flytte utstillingsveggene på Karmsundutsillingen. Warvik er tydelig stolt av innsatsen til laget, og sier med et lite smil at de og seniorgruppa er den røde tråden i klubbens dugnadsarbeid.

 

Ørjan Warvik er en ildsjel, som legger ned mye tid for Vard. Betalingen henter han i gode opplevelser. Dessverre var det lite lønn å hente mot Moster denne ettermiddagen. | Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

Ørjan kan se tilbake på mange år med godt samhold i laget, men det er en ting han savner. “Før tok vi oss tid til en drøs i garderoben, og dusjekultur og kameratskapet i garderoben var viktig”, sier han mens han rister på hodet. Mange unge spillere er ivrige med å komme seg hjem til PC og nettbrett. Samhold i gruppen er viktig for han, og det er tydeligvis noe han jobber med å få opp.. Da er det gledelig å høre fra en på benken at han har fått tilbake glede med å spille fotball etter en tid på C-laget.

I det dommeren blåser for pause på stillingen 2-1 til Moster takker vi Ørjan for praten, og vender nesen hjemover for å mimre om  gamle dager på Vard C. Kampen endte med et forsmedelig 2-6 tap for Vardguttene. Ikke engang fotballen varmet på Gymnasbanene denne kvelden..

Jentefotballen blomstrer i Vard. Hver fredag ettermiddag trener rundt 40 jenter i alderen 11 til 13 år i Vardhallen. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

← Satser på jentene

Kaffekoppen, praten og de humørfylte kommentarene er en vesentlig del av dugnadsgjengens treff. Fra venstre: Magnus Bua, Svein Olav Underhaug, Arne Lie, Ole A. Glette, Hans Høie, Svein Våge, Finn Nistad jr og Atle Sternhoff. Ole Østrem er også med i gjengen, men er ikke med på bildet.
Foto: Eva M. Sternhoff

– Vi gjør det fordi det er gøy →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring