Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Reidar Olsen: Cuphelten som ble fotballproff i USA

Semifinalen mot Rosenborg foran 25.000 seierssikre trøndere glemmer jeg aldri, sier Reidar Olsen. Bildet viser Rosenborgs landslagsspiss, John Krogh, som må gi tapt for ReidarOlsen som får god hjelp av Per Sønstabø (med ballen) og lagkaptein og nestor, Arne Pensgård.

Fotballkarrieren min har to desiderte høydepunkter: Cupfinalen med Vard i 1962, og de to årene jeg fikk som proffesjonell fotballspiller i USA med Chicago Mustangs (1966-68) sier Reidar Olsen som med det ble Haugalandets første fotball-proff.

– Og så var det selvfølgelig stas å komme hjem igjen til Haugesund i 1969  og være med på opprykk til 2. divisjon,  og  starten på Vards gullår på 1970-tallet!

Reidar Olsen (f. 1938) spilte 250 A-kamper for Vard. Han debuterte i 1960. I tillegg spilte han fire sesonger i amerikansk fotball. To år som amatør og to år som proffesjonell da amerikanerne prøvde seg for første gang med prpff-fotball på 1960-tallet. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

OPPVEKST I DJUPASKAR

Men det var på ingen måte gitt at det var Vard som skulle bli klubben i hans hjerte da han vokste opp i Djupaskar, på folkemunne bare kalt ”Tige Bay” på 1940- og  50-tallet.

-Det var ”Djerv-land” i Djupaskar på denne tiden. Spillere som  Ludvig ”Lulle” Johannessen, Arne Eike, Martin Mortensen og Olav Jentoft  var alle kjente Djerv-navn.

Men det var også en del svorne Vard-tilhengere i  Djupaskar, blant dem min far. Og hvem kan vel glemme Karoline Eriksen, Vard-patrioten fremfor  noen på denne tiden da fotballen i by’n først og fremst handlet om rivaliseringen mellom Djerv 1919 og Vard.

Haugar var imidlertid begynt å yppe seg med et godt gutte- og juniorlag på 1950-tallet. Sammen med min bror, Fredrik, ble jeg fristet til å begynne i Haugar. Men da fikk vi klar melding fra far: Her i familien handlet det om Vard!

Og Vard ble det, ler Reidar som sammen med broderen prompte ble innmeldt hos de røde,  med påspandet medlemskort  som den gangen kostet en krone!

-Vi begynte på småguttelaget og jeg vekslet mellom å stå i mål og spille ute, minnes Reidar.

Men bare 15 år  gammel gjorde  han som så mange andre i sin generasjon unge haugesundere. Han dro til sjøs og lot fotball være fotball.

-Men hver gang jeg var hjemme så ble det fotball med Vard, og i 1958 ble jeg kretsmester i B-klassen. Det var stort den gangen, sier Reidar som ble fast A-lagskeeper i 1960.

 

DEBUTERTE MOT HAUGAR

– A-lagsdebuten  kom mot Haugar. Vi tapte 2-1, men jeg gjorde det så pass bra at jeg fikk stå også neste kamp, mot Djerv 1919. Jeg husker at jeg stupte i beina på ”Lulle” Johannessen. Han gikk over ende og kalte meg ”jævla guttunge”, der han lå og sprelte på bakken. Vi vant 2-1 og keeperplassen var min, smiler Reidar som husker forventningene til Vard-laget som vokste i takt med de gode resultatene som kom ut over i  1960- og 61-sesongen.

Arvid Jakobsen  var blitt trener og innførte systematikk i treningen. Samtidig dukket det opp  unge og talentfulle spillerne som bl.a  Harald Bersaas,  Per Sønstabø, Øyvind Sande, Øyvind Risanger, Reidar Olsen og Karsten Mortveit. Sammen  med rutinerte karer som Arne Pensgård, Hans Døsen, Sigurd Odland og Jan Hessen skapte de et lag som lovet noe ekstra, ekstra.

 

Brann og Roald ”Kniksen” Jensen prøver seg mot Reidar Olsen på Haugesund Stadion i 1960. ”Kniksen” er den beste norske fotballspilleren jeg har sett, slår Reidar fast. Men her kom selv ”Kniksen” til kort. Reidar Olsens styrke i feltet ble til fulle demonstrert da han rolig ventet til ”Kniksen” hadde fintet fra seg, før han plukket ballen fra foten til ”Kniksen”.

CUPEVENTYRET I 1962

– Vi kom til 4. runde i cupen 1961, men det var selvfølgelig ingenting mot Haugar som gikk helt til finalen dette året. En kjempeprestasjon som for alvor satte Haugesund på fotballkartet.

Og året etter var det vår tur. De innledende rundene ble en ren formalitet med kalassifre som 7-0 over Fana,  6-0 mot Odda, ny 6-0 seier mot  Djerv (Bergen) før vi trakk toppserielaget Eik (Tønsberg)  i 4. runde  på Haugesund Stadion. 7.000 tilskuere så at vi vant 3-0,  forteller Reidar som nå hadde  voktet Vard-målet i seks timer med cupfotball uten å slippe inn mål.

Men nå ventet Fredrikstad, ”Kongen” i norsk fotball på den tiden. Året i forvegen hadde de banket Haugar 7-0 i cupfinalen, og til Haugesund kom de direkte fra Europacupfotball mot selveste Ajax. Sannsynligvis trodde Fredrikstad at Vard bare ville bli en ren formalitet, nærmest en ”walk over” til semifinalen. Men 15.000 elleville tilskuere heiet oss fram til 2-1 seier.

Etterpå stormet publikum banen og bar oss på gullstol til garderoben.  Det var nesten ikke til å tro, sier Reidar Olsen med et smil om munnen.

SLO ROSENBORG I TRONDHEIM

– Det er 57 år siden vi dro til Trondheim og slo Rosenborg 3-2 e.e.o i semifinalen. 25.000 trøndere, og en håndfull  haugesundere, så Vard sikre seg cupfinaleplassen. For meg er det nesten som det var i går, sier nå 81 år gamle Reidar Olsen.

Kampen ble for øvrig noe ekstra, ekstra. Nå var det slutt på å bli undervurdert. Rosenborg hadde dessuten fordel av hjemmebane. Og så vant vi likevel, mot alle odds.

Jubelen og stemningen i garderoben etter kampen var ekstatisk. Og midt i det hele satt lagkapteinen vår, Arne Pensgård, og gråt av glede.  Han hadde debutert som 15-åring på A-laget 1937, men  mistet mange av sine beste år p.g.a. 2. verdenskrig (1940-1945).  Arne hadde vært med i tykt og tynt for Vard i alle disse etterkrigsårene. 16 kretskamper for Rogland hadde han spilt. Mange mente at han kunne vært  landslagsspiller, hvis han hadde spilt for Viking.  Men for Arne Pensgård var det bare Vard. Og her satt han, 40 år gammel,  og var klar for cupfinalen på Ullevaal.

Finalen mot Gjøvik/Lyn ble dessverre et antiklimaks. Her hadde vi slått ut storheter som Fredrikstad og Rosenborg; scoret 27 mål på vår veg til finale – og så endte det med et forsmedelig 2-0 tap.

Men ingen kan ta fra oss gleden av det vi opplevde, og at vi tross alt fikk spille cupfinale på Ullevaal, sier Reidar Olsen.

PROFF-FOTBALL  I USA

– Det var Per Grønningen,  som selv hadde spilt halvproffesjonell fotball i USA, som overtalte meg til å bli med til Chicago og spille fotball for NAF (Norwegian American Fotballclub) i 1965.

Så ville tilfelle at det ble interesse for å starte opp med proffesjonell fotball i USA, og det endte med at  Chicago Mustangs kjøpte meg fra NAF.

Vi spilte i en landsomfattende serie, men selv om det var mange dyktige spillere på lagene, fenget ikke fotballen interessen blant amerikanerne den gangen.  Fotballen sto helt i skyggen av basketball, baseball, amerikansk fotball og ishockey.

Laget vårt besto av mange gode spillere fra både Europa og Sør-Amerika, og treningsforberedelsene var det ingenting å si på.  Vi var en måned i Chile, en måned i Florida, en måned i Europa og kombinerte trening med kamper mot gode lokale lag, før den nord-amerikanske  begynse sin sesong.

En av de kampene jeg husker best er serieoppgjøret mot San Diego. De hadde brasilianeren Vava,  verdensmester med  Brasil i 1958 og 1962, som sin store stjerne. To ganger fikk Vava  prøve seg fra straffemerket; begge gangen reddet jeg, minnes Reidar Olsen som hadde Tsjekkoslovakias VM-keeper fra 1964 (tsjekkerne tok sølv) som keepertrener. Jeg lærte utrolig mye av ham. Først og fremst  feltarbeid og plassering på streken, sier Reidar som med beklagelse måtte se at proff-eventyret stoppet etter to år. Da var det slutt på pengene og investorer for amerikanerne, og han valgte å ta familien med seg og dra hjem til gamlelandet igjen.

Dette er Chicago Mustangs, laget som Reidar Olsen voktet målet for i den amerikanske proff-ligaen i 1966-68. Reidar er nr 2 fra høyre i forreste rekke.

TILBAKE I VARD

Vel tilbake i Haugesund høsten 1968 meldte Reidar Olsen seg til tjeneste igjen i Vard. Sammen med gamle lagkamerater som Per Sønstabø, Øyvind Risanger, Tollef Nordvik,  Rolf K. Johnsen og Øivind Sande dannet han ryggraden  i det unge Vard-laget som rykket opp i 2. divisjon i 1970, og som ble opptakten til Super-Vard i 1975. Da hadde Reidar Olsen for lengst lagt opp.

250 A-kamper var nok.

– Siden ble det old boys-fotball, diverse tillitsverv og mye dugnadsarbeid i klubbhuset og Vardhallen, sier Reidar Olsen som stadig storkoser seg  sammen med gamle venner i Vard.

– Seniorgruppen i klubben møtes til tur og kaffedrøs  hver mandag på klubbhuset. Da har vi som regel mye på hjertet, sier Reidar som er imponert  over det som skjer i den lokale fotballen med FKH.

– Det er med en viss misunnelse jeg ser på de mulighetene dagens fotballspillere har til å utvikle seg. Det var andre tider da vi holdt på med vår amatørfotball på 1960- og 70-tallet.

Men en ting er likevel helt sikkert: Vi hadde det minst like gøy, og i et kameratskap som varer livet ut, sier den gamle keeperkjempen, av mange regnet som Vards beste keeper gjennom tidene.

 

Reidar Olsen har aldri sluppet Vard-miljøet, og har gjort klubben mange tjenester som trener, tillitsvalgt og medlem av dugnadsgjengen. Stadig er han å treffe i Vard-miljøet. Her står han sammen med gamle venner i ”minne-kroken” på Vardhuset. Fra venstre: Rolf K. Johnsen, Per Sønstabø, Harald Bersaas og Reidar Olsen.Til sammen spilte denne kvartetten 1115 A-kamper for Vard. Per fikk også med seg A-landskamp for Norge, mens Harald var ubenytttet reserve på A-landslaget mot Sverige i 1962. Reidar var kretslagsspiller for Rogaland. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

Thore Pedersen.

← Løsnet da han sluttet å spille playstation til langt på natt

Jentefotballen blomstrer i Vard. Hver fredag ettermiddag trener rundt 40 jenter i alderen 11 til 13 år i Vardhallen. Foto: Eirik S. Lund/Foto Erik

Satser på jentene →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring