Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Løsnet da han sluttet å spille playstation til langt på natt

Thore Pedersen.

FKH har akkurat gått videre i cupen mot Sotra når Thore Baardsen Pedersen benker seg i skinnsofaen på Vardhuset.

Thore Baardsen er den siste Vard-gutten i rekken som har tatt steget fra Vard og etablert seg i eliteserien. Han følger i fotsporene til FKH-legender som Tor Arne Andreassen (flest kamper for FKH) og Trygve Nygaard (haugesunderen med flest eliteseriekamper).

Helt siden 22-åringen gikk i 9. klasse har Vardhuset og Vardhallen vært en del av livet hans. Allerede som 17-åring fikk han sine første kamper på A-laget på nest øverste nivå i Norge. Det endte med nedrykk til 2. divisjon i debutsesongen i 2013. Først fem og et halvt år senere nådde han målet sitt om å debutere i Eliteserien.

Jeg har vært på flere prøvespill i både Viking og FKH. Det ble såpass mange prøvespill at jeg begynte å tvile litt på om det skulle bli noe. Samtidig har jeg innerst inne hatt troen selv på at det skulle gå.

Og når det først ble kontrakt med FKH, har det gått nesten over forventning. Når vi skriver 27. mai, har FKH tatt tidlig sommerferie, er på øvre halvdel, og Thore Pedersen har vært én av Jostein Grindhaugs foretrukne 11 menn fra første seriekamp.

Nok en Vard-gutt som viste det gikk an.

23.sept 2018: Vard – StjørdalsBlink 3 – 1. Foto: Samuel Svendsen

Men la oss først skru tiden tilbake til begynnelsen av 2000-tallet. Han har ikke alltid vært Vardgutt, nemlig. Sønn av Vard-mor og Haugar-far starten han fotballkarrieren sin i gult.

       Det var noen naboer som spilte i Djerv, og det var vel derfor jeg begynte der. I 4.- eller 5. klasse begynte jeg på Haugar. Da hadde jeg sagt til mamma at jeg ville slutte spille fotball. Var lei av å tape. Nei, sa mamma, og så begynte jeg på Haugar, hvor flere i klassen min spilte.

Da han skulle begynne i 9. klasse byttet han til rødt.

       Vard hadde det beste laget i byen, og jeg var lei av å tape 9-0 mot det laget. Kjell Sture Jensen var trener, en trener som har betydd mye for min utvikling. Vi hadde et veldig bra lag, og jeg fikk spille med gode folk som kunne utfordre meg. 

Laget var så bra at de endte opp med å spille NM-finale.

Da det gode guttelaget ble juniorer, overtok Karl Oskar Emberland som trener. Dette var i tiden da Thore debuterte på A-laget.

       Karl Oskar videreførte den gode treningskulturen Kjell Sture hadde innført. Jeg trente med A-laget også på den tiden, men må innrømme at det var enda kjekkere å trene på juniorlaget med Karl Oskar.

Det ble en rekke sesonger på Vards A-lag i 2. divisjon, med forskjellige trenere. Fortrinnsvis sentralt på midtbanen. Han var som nevnt innom og trente med Viking og FKH. Noe som ga ha smak og tro på mer.

       Det var lærerikt å trene med dem som spiller på toppnivå. Se hvor listen ligger. Det vet du egentlig ikke før du spiller kamp med dem, men jeg tok med meg viktig erfaring.

       Det tok noen prøvespill og år før FKH fant fram et kontraktsforslag?

       Ja. Jeg må innrømme at jeg gikk litt lei alle prøvespillene da det ikke resulterte i noe. I ettertid ser jeg at jeg har meg selv å takke for det.

       Hvorfor?

       Når du er yngre, tenker du gjerne ikke så mye over hvordan du trener, hva du spiser og når du går og legger deg. Det er nok flere som har fått merkelappen «han er sykt god, men fester for mye». Jeg festet ikke noe særlig, trente bra og spiste sunt. Men jeg var ikke flink til å legge meg. Det ble lange netter med filmer og playstation, forteller han.

Da han endret på den livsstilen, merket han forandringen.

       Det er stor forskjell på seks og åtte timer søvn. Kroppen restaurerer mye bedre, du får mer energi og du møte mye mer opplagt på trening. Jeg gjorde grep, og det merker jeg positivt i dag. Jeg er mer seriøs nå, og foreløpig har det resultert i eliteseriespill, konstater den tidligere Vard-spilleren.

Det var hans gamle juniortrener og en annen tidligere Vard-ringrev som til slutt ønsket ham i FKH-stallen. Men det ble aldri Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland som skulle trene nysigneringen fra egen by.

       Det ble litt spesielt det der. Det var de som ville satse på meg, og det var en del som stilte spørsmål om hva som kom til å skje med meg, når de forsvant. Jeg har tro på meg selv, og var ikke like usikker på det skiftet som andre var. 

       Hvorfor følte du deg trygg på at du kunne lykkes?

       Jeg er en enkel fotballspiller. Typisk norsk. Jeg jobber hardt, er energisk i spillet og gjør det enkelt. Faktorer og egenskaper jeg vet Jostein verdsetter, og som passe i FKH.

Thore Pedersen kan kle flere roller i et fotballag, men regner seg selv som en sentral midtbanespiller eller indreløper. Han har også skjønt at han er en god høyre back. Noe overraskende har i starten av sin første eliteseriesesong gjort hevd på en venstre kantrolle.

       Utenom keeper, er nok kantspiller den siste posisjonen jeg hadde tippet på. Som kantspiller bør du ha ferdigheter til å utfordre offensivt én mot én. Det er ikke min sterkeste side, sier han beskjedent.

Med sin motor, klyv og løp, har eliteserieferskingen kommet til en del målsjanser i vårsesongen.

       Jo da, jeg har klart å være med på å skape noe offensivt, og burde vel ha scoret noen mål. Men det er heller ikke min sterkeste side. Min tidligere lagkompis i vard, Thomas Kinn, hevder at jeg må føre ballen inn i mål hvis det skal bli noen scoringer på meg. Jeg skyter jo veldig sjelden.

Han er ærlig på at han kan bli bedre offensivt, og er faktisk litt overrasket over at han i vårsesongen har startet alle kampene.

       At jeg var en god kandidat til å starte mot lag som RBK og Molde, sjokkerte meg ikke. Da ligger vi fint i rammen, jobber hardt og tar overgangene når de kommer. Et spill som passer meg. At jeg fikk starte mot lag hvor vi forventer å styre kampene mer, overrasket meg litt. Men så vet jeg jo at trenerteamet vil ha løpskraft og intensitet av alle, og jeg synes jo det har gått greit til nå. Målet mitt er å skape mer offensivt og forbedre meg i den delen av spillet.

Thore Pedersen sammen med Martin Samuelsen.

Han har fortsatt et hjerte i Vard, og følger med på det som skjer i 3. divisjon.

       Jeg har sett noen kamper på stream og så dessverre Djerv-kampen. Jeg tror fortsatt de rykker opp. Vard hører hjemme i 2. divisjon, slår han fast.

       Tror du Vard kan fortsette å utvikle spillere til norsk toppnivå hvis A-laget blir værende i 3. divisjon?

       Det er ikke så stor forskjell sportslig på 2.- og 3. divisjon, men Vard skal opp igjen.

       Noen på årets A-lag som kan følge i dine fotspor?

       Det er bra nivå på laget i år, men Roy Miljeteig er nok den som fortsatt har det høyeste nivået inne. Han har jo prøvd seg i eliteserien. Den neste tror jeg fort kan bli Thomas Kinn. Det er naturlig at han tar neste steg etter denne sesongen, så får vi se hvor stort steget blir. 

Hva som blir det neste steget for Thore Pedersen, gjenstår å se. Selv ser han for seg at han ikke kommer til utfordre Tor Arne Andreassen på tronen av adelskalenderen i FKH.

       Det er jo noen som har sammenlignet meg litt med han, fordi jeg kan spille i flere posisjoner. Jeg håper at jeg kan spille fotball like lenge som han, men jeg håper at jeg også kommer til å spille for andre klubber på sikt. Jeg setter ingen begrensninger for meg selv. Jeg vet ikke Alexander Søderlund drømte om spill i fransk toppserie og landslagsspill da han var 23 år og spilte for Vard. Det er lov å drømme.

Starten på eliteseriekarrieren til Thore P. ligner i alle fall en liten drøm.

Vard-gutter som har tatt steget rett fra Vard til FKH:

Helge Sandvik
Trygve Nygaard
Tor Arne Andreassen
Eirik Horneland
Jarle Steinsland

Det er også en rekke andre spillere som har vært innom Vard på veien, og tatt steget opp til eliteserien.

Tormod Ness
Eirik Ulland Andersen
Alexander Søderlund
Aleksander Stølås
Idar Mathiassen
Petter Aase
Michael Haukås
Torbjørn Kallevåg
Roy Miljeteig
Oddbjørn Skartun
Adnan Causevic (direkte fra Vard til eliteserie med Tromsø)

einforalle_FB

← Haugesund Sparebank

Semifinalen mot Rosenborg foran 25.000 seierssikre trøndere glemmer jeg aldri, sier Reidar Olsen.  Bildet viser Rosenborgs landslagsspiss, John Krogh, som må gi tapt for  ReidarOlsen som får god hjelp av Per Sønstabø (med ballen) og lagkaptein og nestor, Arne Pensgård.

Reidar Olsen: Cuphelten som ble fotballproff i USA →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring