Kolbjørn Fosen ser ut i lufta på kontoret i Vard-huset, som ikke akkurat oser av ryddighet. Han er unnskyldt; det er dagen etter at Vards A-lag har slått Brann 2 2-1 og topper tabellen med fire seire på rad. Fire dager senere skal han lede laget i toppkampen mot naboen Djerv 1919.
Det er den han forbereder. Ser video av gårsdagens kamp, analyserer styrke og svakhet hos motstanderen. Kolbjørn Fosen er grundig. Det er en av hans sterke sider, betror han oss. De andre er vinnervilje og styrken til å stå i det, som han sier.
Han likner litt på faren, Ernst, som døde for 3 år siden, bare 61 år gammel. Trekkene, måten han snakker på, latteren. Ernst Fosen, som bar kapteinsbindet på juniorlaget som vant NM-cupen i 1972, og som var med i troppen helt til finalen mot Bodø Glimt i 1975.
Fin fyr.
Jyplingen
Kolbjørn Fosen ble aldri noen stor fotballspiller. Derfor dreide det seg tidlig om trenergjerningen. Som 18-åring ble han og faren intervjuet i Haugesunds Avis. Der serverte jyplingen drømmen om å trene Brann til seier i Eliteserien.
Nå feirer han 40 i oktober, og drømmene er etter hvert ispedd en god dose realisme. Han har skaffet seg solid trenerutdannelse, spillerutvikler med UEFAs nest høyeste lisens, deltaker på det første kullet utdannet i i Norge. Han har høstet lærdom fra belgisk fotball og sammen med Jostein Grindhaug sett nærmere på hvordan Barcelonas lillebror Espanyol driver spillerutvikling.
Og han har praktisert som utvikler og trener i Vard, FKH, Avaldsnes- og Haugar, der han to ganger i uka er i aksjon med de blåhvites kvinnelige U15-spillere.
Slitsomt?
Ikke i det hele tatt. Kolbjørn Fosen har valgt det sjøl, og kaller seg privilegert. Selv om han så definitivt ikke blir rik av det…
– Ikke i nærheten, en gang. Men jeg blir rik på mye annet; møtet med fantastiske mennesker, opplevelser, være en del av et team. Og erfare hvor nydelig det er når spillere du aldri trodde ville nå langt, ikler seg den norske landslagsdrakten og dunker ballen i mål på direkte-tv.
Som…?
– Ja, ta Alexander Søderlund, for eksempel. Eller Michael Haukås. Det var få som trodde de ville bli eliteseriespillere når de var 16-17-åringer. Men de sto på, jobbet og trente seg gode. Mange stagnerer og detter av i 20-22 årsalderen. Alexander og Michael hadde stayerevnen -og fikk betalt for det.