Rundt omkring på veldig mange gutte- og jente-rom i verden ligger det små og store barn under dyna og drømmer om en gang å bli stjerner på fotballbanen. De titter kanskje opp på plakaten som henger over senga og drømmer om at de en dag skal være avbildet på lignende plakater. For noen handler drømmen om å spille på Manchester United, Liverpool, Barcelona eller Real Madrid. For andre er drømmen kanskje å nå opp til de beste lagene i Norge; Rosenborg, Molde, FKH. For de aller aller fleste går drømmen ikke i oppfyllelse.
I en god del gutterom på Haugalandet, og helt sikkert i Trøndelag, ja kanskje til og med i St. Etienne i Frankrike, henger det en plakat eller et bilde av Alexander Toft Søderlund. Det tasser noen små fotballspillere rundt med SØDERLUND printet på ryggen på fotballdrakten. De tenker kanskje at den smilende lysluggen fra Frakkagjerd, Tysvær har oppnådd sin store drøm i livet.
Jeg har aldri vært typen som har hatt store ambisjoner. Som oftest har det handlet om å ha det gøy der og da, sier 31-åringen.
Historien om Søderlund er på mange måter historien om en gutt som var god i fotball og som via hard jobbing, litt flaks og noen tilfeldigheter, har fått oppleve mer enn de fleste fotballspillere fra Haugalandet.
Her er noen av de høydepunktene:
- Debut på U21-landslaget i 2006.
- Debut på A-laget til Vard i 2007
- Utenlandsopphold med varierende hell (Italia, Island, Belgia) fra 2008-2010.
- Retur til Vard i 2011.
- Debut for FKH i eliteserien 20. mars 2011. 24 scoringer på 70 kamper for FKH fra 2011-2013.
- Debut på A-landslaget i 2012. Står nå med 33 kamper og 2 mål for Norge.
- Overgang til Rosenborg juli 2013.
- Toppscorer i eliteserien i 2015 (22 mål). Scoret totalt 38 mål på 63 kamper for RBK.
- Første landslagsmål i oktober 2015, mot Malta.
- Seriemester og cupmester med Rosenborg i 2015
- Solgt til St. Etienne januar 2016.
- Retur til Rosenborg februar 2018. Seriemester og cupmester i 2018.
Alt dette, og mere til, uten å ha noen klar plan, noen nøye uttenkt strategi. Hvordan er det mulig?
La oss starte med begynnelsen, eller i hvert fall den tidlige fasen.
– Stegaberg er barndomsklubben min. Der spilte jeg til jeg var 16 år, og jeg må vel kunne si at jeg var en av de beste spillerne i klubben i barne- og ungdomsårene. Da jeg var 16 år meldte jeg overgang til juniorlaget til FKH, som virket som det naturlige neste steget på den tiden.
Som mange andre unge håpefulle, både i FKH og i andre juniorlag rundt omkring i landet, vokste ikke fotballtreet rett inn i himmelen for unge Søderlund. Han registrerte at jevnaldrende spillere fikk en annen og mer fristende type utfordring enn ham i en annen klubb i byen. En klubb som var rød og blå. Året er 2006.
– Jeg tror at noe av det lureste jeg har gjort i min karriere er å plukke opp telefonen og ringe til Vard. Jeg visste at Michael (Haukås), Espen (Helgeland) og andre jeg kjente, fikk sjansen på A-laget der. Jeg ønsket å være en del av det. I tillegg hadde de spillere som Reidar Dommersnes, Espen Severeide og Per Morten Sønstabø i klubben. Kjell Sture Jensen var sentral i teamet rundt juniorlaget og Kjell Inge Bråtveit trente A-laget. Det å få lov til å bli en del av den gruppa ble avgjørende for meg. Det var ikke en del av en langsiktig plan for meg, men jeg tror ikke jeg hadde fått den reisen jeg har hatt som fotballspiller, uten tiden og folkene i Vard den gangen.
Det som er helt sikkert når man snakker med folk som har lykkes, og for så vidt mislyktes, i ulike bransjer, er at tilfeldigheter og flaks ofte spiller en rolle. Det at Vard på denne tiden hadde en klar filosofi om gi unge lokale spillere spilletid, var noe som falt godt ut for unge Søderlund.